《阿峰扎記》|峰校長的每周筆記

據史書記載,自峰掌門自創立本門派後,未敢有忘昔日讀書時刨 Journal 的習慣
日子有功,滴水穿石,累積了大量結他冷知識,秘聞,趣聞,奇聞,新聞,正史,野史,八掛等
命名為 《阿峰結他扎記》,簡稱《阿峰結扎》,及後為免妨礙峰校長開枝散葉改稱為《阿峰扎記》

想像一下|一班分成兩行嘅同學

上回提要係:原來我哋細個玩開嘅以訛傳訛,竟然係木結他發聲嘅最基礎原理?

冇錯。我哋假設一下,結他嘅所有部份,就係一班分成兩行嘅同學,而你就係老師;當你講咗一個故仔(勾弦)俾呢兩行嘅第一個同學仔聽(下弦枕及上弦枕 ),佢哋就會將呢份個故仔(動能)一直傳落去,直到最後每行最後果兩個同學仔(面板/側板及背板,即共鳴箱)合作講返呢個故仔出黎(聲能),亦即係我哋一直以黎熟悉嘅結他聲。

左圖為電影 《The School of Rock》 劇照

好嘅結他|以訛傳訛嘅高材生

好嘅結他,我哋可以想像為精通呢個遊戲嘅一班高材生:傳送得快,同時又傳送最多及最低失真嘅能量,我哋可以稱之為高效率嘅結他。同時亦都解悉到點解有得結他會大聲啲,又點解有啲結他會延音長啲,結實啲,一切都同能量嘅多少有關。如果只有靚聲,而效率很低,咁呢一把琴只係一把自私嘅琴,聲音好好,但就得你一個聽到囉。

Photo by Dmitry Ratushny on Unsplash

只有 5%|任你驚為天人

咁即係好結他,就可以傳送出 100% 嘅能量化為聲音呢?抱歉,由於結他嘅物理限制關係,其實好多力量都喺傳送嘅過程消失咗,就好似你會你感覺得結他嘅震動,所以有很大部份會去咗動能,並散失為熱能。根據外國關於弦樂樂器嘅研究顯示:結他動能轉化成聲能嘅效率,大概只有 5%,亦即係話,任你個個同學仔都係記憶力驚為天人,其實最後,成個故仔只係得 5% 係真嘅。

既然得返 5%,咁究境點樣可以將呢 5% 發運到最好呢?下一集我哋會講下各自嘅結構到底分別嘅作用係點運作,想唔想知換咩小配件可以令到能量可以保存到最多?下期再續。

Photo by Ryan Johns on Unsplash