《阿峰扎記》|峰校長的每周筆記

據史書記載,自峰掌門自創立本門派後,未敢有忘昔日讀書時刨 Journal 的習慣
日子有功,滴水穿石,累積了大量結他冷知識,秘聞,趣聞,奇聞,新聞,正史,野史,八掛等
命名為 《阿峰結他扎記》,簡稱《阿峰結扎》,及後為免妨礙峰校長開枝散葉改稱為《阿峰扎記》

前言|致好奇的你

呢幾年有時我教教下班,都會忍唔住分享一啲結他嘅冷知識,有時仲會講到超晒時,其實我嘅知識係邊度黎呢?大概就係呢幾年開始重拾返當年讀 PSY 嘅習慣:刨 Journal。當中包括製琴師嘅,科學嘅,甚至一啲歷史上嘅資料,日子有功,筆記都抄滿咗兩本。有唔少同學仔建議話”聽唔切,不如你寫返專欄啦(其實以前受某青少年刊物邀請,寫過十幾期)”。我話今時今日仲有人睇啲咁悶嘅嘢咩?我感覺連連載懸疑小說都冇咩人追(其實可能都係寫得悶)。

然後竟然有同學話:我就係睇咗幾年前你寫落果篇所以黎學(平和貴結他分別到底在哪裡)。你唔寫,又點對得峰弦”峰語”呢?咁我又 buy 果位同學仔嘅,就算冇咩人有興趣,咁咪當自我調整一下心態囉,滿足一下少數有足夠耐性睇字嘅朋友之餘(總有學結他嘅朋友有同我一樣嘅求知慾),又當係幫自己複習一次,助人自助,win win。

講完廢話,開波。

以訛傳訛|越離題越好玩

早兩星期返左同班中同一齊返左學校,令我諗起我以前係學校玩過一個遊戲:全班每行坐第一排嘅同學出去聽老師講咗個故仔,然後返埋位,細細聲傳俾坐後面嘅同學,直到最後一排嘅同學。然後每一行坐最後同學就企喺身講返個故仔出黎(通常大家最後都離晒題),睇下邊個講得最似原著就算贏。以上嘅情節大家都好熟(車,咪係以訛傳訛”囉),仲可能玩過好多次,之不過,你又知唔知,你支結他其實每日都玩緊?

作為重新執筆嘅第一章,等我用一個稍為科學嘅角度,同大家重新分析一下咩叫做好嘅木結他。

Photo by Ben White on Unsplash

LEVEL OF EFFICIENCY|效率,等於一切

要評價一支木結他好唔好,首先要了解結他嘅效率 (Level of Efficiency); 而要了解效率,首先要知道咩係能量,同埋能量轉換(Energy Transfer) 啦 。簡單黎講,其實由你彈一條弦,到你聽到聲音,能量就已經喺結他入面經過每一個部份不停轉換。

由你手指壓/勾弦的一刻, 能量會隨住弦線分兩個方向流動:

1. 弦(勢能=轉為=動能) > 下弦枕 (Saddle) > 琴橋 (Bridge) 及弦釘(Pins) > 面板 (Top) > 音樑結構 (Brace Structure) 及 背板側板(Back / Side) > 聲音 (動能=轉為=聲能)

2. 弦(勢能=轉為=動能)> 品絲(Fret) 及上弦枕 (Nut) > 指板(Fretboard) 及琴頭(Head) > 琴頸 (Neck) > 音樑結構 (Brace),面板 (Top) 及 背板側板(Back / Side) > 聲音(動能=轉為=聲能)

沒錯,木結他嘅發聲原理就係一次”以訛傳訛”。實際情況係點?咁係咪要有 100% 嘅效率先叫做好嘅結他?下集繼續。