學結他常見嘅卡關位(1-4)

無論你係音樂上嘅新手,想學結他去認識異性同你一樣喜歡音樂嘅朋友,返工返學之餘想培養新興趣,抑或你已經學左結他一段時間,覺得無乜進步嘅朋友,小編係呢篇文嘅上下集入面歸立左一啲自己同學生係學結他過程中,會面對嘅阻礙,同埋一啲過關嘅小貼士同心得,由淺入深,希望幫到大家。

Photo from PxHere

手指好痛,彈唔到落去!|結他學齡:1個月

誠實地講,呢個過程係每位吉他學習者嘅必經階段。尤其練習slide技巧,隻手指尾好似會俾條線切開咁!但請相信我,持續練習大概三個月至半年,手指頭就會自然起繭,再彈奏歌曲就會舒服非常多!第二,你手上嘅結他會唔會弦距過高? 弦距過高時,你需要使用更大嘅力量去按線。如果唔確定你結他嘅狀況,請搵專業人士檢查同setup你嘅結他。

Photo from PxHere

我轉Chord好慢,我係唔係無天份?!|結他學齡:3個月

多數初學者尤其係自學者係轉Chord嘅時候會逐隻手指按係指板上面,咁樣會非常慢,而且仲會影響你既節奏。如果你係youtube上面,用0.5倍速,播放結他手轉chord時嘅動作,你會發現轉chord應該係所有手指同時提起、同時按下。我地創辦人阿峰稱這技巧為「倒模理論」,意思係將chord嘅形狀,練成一個個「模」(肌肉記憶)咁印落去。峰弦峰語係頭兩個月嘅入門班,已經有根據呢個原理而制定的課程同練習,等學生可以打好基本功。

Photo by Khan Fahad form PxHere

Barred chord 點㩒都唔實,隻手好攰啊!|結他學齡:半年

Barred chord係其中一個初學者最大嘅障礙!但亦有啲方法可以令你更容易,按好Barred chord。但首先,結他係咪弦距適中? 弦距過高,就要用更大力先可以將Barred chord按好。如果係結他問題,就要快啲搵專業人士檢查,調整。以下係幾個按好Barred chord嘅技巧:

  • 如果你練習後發現凹痕係在食指正面,就要改正手指角度,要用食指側邊bar
  • 因為Barred chord時嘅第一、二線比較難按好,所以你可以稍微移動食指,利用食指第二個關節嘅指側,按實第一、二線。
  • Barred chord時,姆指只係輔助,用力嘅地方其實係靠左手踭靠近身體,然後向後收。同時,配合右手夾住吉他身。
  • Open chord唔同,Barred chord係唔同嘅格數會有些微分別。而且,五線或六線BassBarred chord係獨立嘅。所以練習時,你幾乎要當不同位置嘅Barred chord係一個新嘅和弦,唔同嘅「模」練習。

Photo from PxHere

練極都彈得唔好聽|結他學齡:半年

有啲初學者,可能已經學左一段時間,彈過了一定數量嘅譜,但係彈得再多,總係覺得自己彈得唔夠好聽。如果只係能夠依譜彈奏,其實並不足夠。要讓你嘅結他彈出好聽既音樂,其實有幾個細節要留意。

  • 節奏感,留意一下你彈嘅歌係4/46/8或其他拍子。當你彈奏(無論係掃chord或係fingerstyle)時,要強調重拍嘅地方例如第13拍,放輕24拍,而且要跟隨不同嘅段落嘅起伏,製造動力及節奏感。
  • 尤其係彈奏fingerstyle時候,留意你左右手有無過早或過晚,接觸或離開弦線,令你嘅旋律斷斷續續。
  • 好多學生彈錯時,會突然停低,再重彈。彈奏時,請專注於你想表達嘅音色、旋律、下一個和弦等。如果彈錯,唔好怕,跟住節拍,繼續彈,保持歌曲的連貫性,流暢嘅表達。
  • 記得呢句說話:好嘅音樂唔係有幾難彈,而係對於細節嘅完成度有幾高!

Photo from PxHere

以上係四個係初學者好快就會面對既難關,同少少心得。下一篇會講下一啲中階學生會面對既困難。

Photo by form PxHere