引言|

相信彈開結他既朋友,聽歌時如果聽到結他編曲都會特別有興趣。然後發現,點解我上網搵譜彈同原曲爭咁遠既?學識執歌後,終於有能力彈到!下面私家分享3首用結他編曲既歌,同大家剖析下每首歌既編曲重點!

Cover photo by Photo by Jacek Dylag on Unsplash

許廷鏗|你可能未必不喜歡我

呢首係E調既編曲,雖然有4個#,chord睇落會相對難彈,但其實加少少心思,易彈左之餘仲會創造到新既voicing。而呢首歌既木結他編曲就用左其中一個常用既idea – 利用1、2弦空弦作為pedal note。例如I、IV、V、VI minor都有用到呢個idea。

過渡之間|起伏流暢

除左用chord外,分明既段落層次都係值得參考既地方。由intro到1st chorus,都係用fingerpicking去表達,直到去bridge就開始用strumming去表達,而且有32分音符,更能突顯整個段落氣氛。到2nd chorus,突然轉返fingerpicking,之後再用strumming去帶起最後一次chorus,整個起伏做得十分流暢。伴奏可以參考我既cover(https://youtu.be/3xU0WwVry6E

Photo from Alfred Hui Facebook

Bread|If

跟住落黎介紹一首平淡但非常經典既結他編曲。拍子唔複雜,只用上連續既8分音符。但chord就十分值得學習。歌曲用A調編曲,A調和E調一樣,其中一個慣用手法是利用1、2弦空弦作為pedal note。所以接近整個A段的和弦,都有1、2弦空弦存在。

伴奏編曲|利用空弦

而當中高把位chord shape配合1、2弦空弦,就會帶來新聲音。原因有以下三個:
1, 空弦音不是原和弦的組成音,改變和弦的種類。2, 原本結他彈broken chord,慣常會聽到由低音至高音,但利用空弦後,可以由高音去低音再去高音,令聲音脫離結他限制。3, 空弦音可能和原本的組成音為同一個音,兩個相同音在兩條線上同時發聲,會產生特別的共嗚。

最後值得留意的是,A段和弦除了利用1、2弦空弦作為pedal note,亦用了5線空弦作為Bass pedal note,所以每個和弦轉換的音不多,有種好像有轉,又好像沒有轉chord的感覺。

Photo from mentalitch.com

林宥嘉|我總是一個人在練習一個人

一支strat加clean tone為主既編曲,加埋林宥嘉把聲,孤獨既氣氛出哂黎。呢個編曲有樣野好值得學,就係編曲唔一定係加野,有時可以諗點減野。聽聽入面既和弦,其實好多時只係彈3粒音,而可能本身個chord係有5個組成音既。其實唔一定下下都需要㩒曬所有音,反而好似呢首歌咁,只係用色彩最強既音已經足夠。

加或減?|和弦音的取捨

相似既例子仲有Justin Bieber既 《Love Yourself》同鬼怪OST《Stay With Me》。更何況,結他只有6條弦,如果遇到6個音或以上既和弦,我地都要識取捨,揀比較重要既音出黎,而唔係每次都諗點樣㩒曬。

Photo from Yoga Lin Facebook