第一支抵港嘅行貨 Bourgeois Guitars

今日介紹一支Bourgeois guitar,呢支Vintage OM除左係第一支黎到studio既Bourgeois guitar之外,仲係佢地 2019 NAMM Collection其中一支!聽阿峰講,呢支琴因為好代表到 Bourgeois Guitars 嘅音色,加上又非常有紀念價值,所以佢已經列咗呢支琴為非賣品。等大家可以上黎隨時感受到呢支結他嘅威力,又可以借俾我哋呢班徒弟錄音。

簡單講下支結他既配置先。面板係用Adirondack Spruce,俗稱紅雲杉。而背側就用 Indian rosewood。另外值得一提係呢支結他起bracing, finishing同埋animal protein glue上都選用左aged tone呢個option。

到峰弦商店查看更多

她的聲音有種很「化」的感覺

根據以上資料,大概會想像到佢既聲音會係點。首先,OM桶型結他中高頻會較突出,低頻較弱,而且音量較細,比較適合指法或演奏曲。但選用Adirondack Spruce Top,可以令聲音有所不同。其聲音特性是音量大、動態較闊,而且不會因為大力彈奏而影響清晰度,所以可以補償OM桶型音量較小的問題。另外,因為其為戰前結他常用的面板,再配合aged tone,預期除了外型有vintage guitar的味道外,聲音上亦會有,適合彈奏的類型應該大大增加。

好,實際彈奏後感覺又如何呢?坦白說,第一次彈的時候沒有太大驚喜。但經過彈奏開聲後,慢慢發現很多討好的地方。首先,六條線非常平均以及清晰,很適合用作錄音。其次,一支OM桶型結他音量及低頻居然都有很好的表現,量很足夠而且不減清晰度(錄音時甚至覺得低頻太多) 另外,亦是我最喜歡的一點,她的聲音有種很「化」的感覺,這應該就是aged tone的效果。最後不得不提對於身型細小既我黎講,彈得好舒服之餘,又唔需要放棄音色,同埋Vintage model真係好靚!

如果想聽聽用佢黎彈獨奏既聲音,可以去聽下我彈盧廣仲既《明仔載》,謝謝大家。

盧廣仲|明仔載 Guitar Fingerstyle