[E先生連環不幸事件|by Hayley]

[歌曲的內心分享]

一開始睇到歌名就已經覺得和我這個人劃上等號,我這人生只是過了一段很短的時間卻遇到一大堆不幸事,無論在任何層面上,說來唏噓,真的不用多說。
不過我相信上天很公平,每關一扇門的同時亦會開一扇窗。不需要執著於一些已失去的,不能改變的事物,這是沒有意義而且浪費時間。不如珍惜現在擁有的嘗試尋找新的路再出走。
今次係我第二次錄音,由於我本身係一個緊張大師我預左自己唔會錄到又或者要浪費好多時間錄音同錄片,但係結果比我預期好而且快,我諗呢個已經係一個好大既進步。呢首歌係我覺得最難嘅位係intro,outro段16分音符,聽落好簡單,但要彈到好穩定啱拍子之餘仲要比啲感情落去,真係要花啲心機去練。而首歌其他部份都係啲simple arrangement,it’s fine~
唔知大家有無留意到,其實同哈利彈蒙著嘴係同一支琴黎架!
Dowina—Sauvignon (Full Solid)
一支琴可以比大家聽哂彈快歌同慢歌既音色(當然要靠左右手既配合 同埋比返少少感情),我就覺得呢支琴彈呢首歌啱啱好,低頻唔會太多太澎湃,中高頻又唔會太高太搶聲。
唔知大家鍾唔鍾意咁樣既演繹方式呢?又有無感覺到有咩分別呢?

Guitar: Dowina Sauvignon
Tuning: EADGBE capo 1
Mic/PU: Telefunken ELA M260S
Mic-Pre: Sabatron AXIS200VU
Interface: Antelope Pure2