用結他訴心事|你有屬於你的吳哥窟嘛?

《吳哥窟》歌詞將三角戀嘅內心掙扎,情愫倫理間嘅矛盾,寫得痛入心扉;歌曲旋律流露住哀傷,和弦襯托出空虛同失落。詞曲固然動人心弦,但以前聽呢首歌,始終唔明白同一個旅遊景點 — 「吳哥窟」扯上乜嘢關係。

直到咁岩早排開YouTube 自動播放,播住《吳哥窟 (ft 花樣年華)》呢個版本嘅MV。MV引用《花樣年華》戲中梁朝偉凝望電話時內心嘅獨白:「係我,如果我有多張船飛,你會唔會同我一齊走?」呢段耐人尋味嘅台詞令我隨即翻睇呢套講婚外情嘅戲。戲中最後一幕,梁朝偉向吳哥窟嘅岩洞講秘密,令我終於明白原來呢段唔見得光嘅不倫關係,就同呢首歌歌詞所描寫一樣,主角無勇氣反悔婚姻承諾,只能將心聲悄悄安葬喺岩洞。

希望聽完呢首歌嘅你,現實有心事唔敢講嗰陣,都可以記返起呢首歌,搵座吳哥窟傾訴心情。

後記:特別嗚謝攝影師 @singwong_02 三十幾度陪我係無冷氣間拍片。

Shan L.

因為住得最遠而被 Yo 姐封為 "搶包珊" 嘅峰弦峰語導師,亦可能係全港首個為咗彈結他而一次都冇打開過新買嘅 PS4 嘅泛音達人。

吳雨霏《吳哥窟》

Guitar
Tunning
Strings
Interface
Mic-pre
Compressor
Mic

Bourgeois Vintage OM
EGDGBE
Pyramid 12
Universal Audio Apollo X16
Neve 1073 EQ
API 2500
Neumann U87

Share