《讓孩子知道,拳頭真正的價值》
Words & Music by Long Fung Tam

有兩個讀緊小學嘅男仔,因為係學校打交,俾老師記左大過。

第一個男仔返到屋企,佢媽媽二話不說拎起左個鐵衣架,打返佢一鑊,呢位媽媽當然冇暴力傾向,只係佢覺得:你做錯,我就要打你,打到你記得,打到你唔敢。

第二個男仔返到屋企,佢媽媽都係一樣,二話不說拎起左個鐵衣架。誰不知媽媽原來唔係打佢,而係想打得三四歲大嘅細妹。呢個媽媽話:”你做錯,就由細妹代你罰。阿妹,你伸隻手出黎!”

眼見妹妹精靈可愛,眼仔碌碌,隻手掌仔先得咁細隻,又點受得起個鐵衣架呢?呢個男仔咬一咬牙就話:”係我係學校打交,打就打我啦。”然後擋係阿妹面前,伸出右手,一臉以死如歸。過左一陣,呢位媽媽放低左個衣架,然後淡淡講左一句:

“咁你好好記住,你嘅拳頭,唔係用黎欺負弱者,而係用黎保護妹妹。”

其實兩位媽媽都錫自己的孩子,只係第二位,讓孩子有挺身而出認錯的勇氣,更重要是知道拳頭真正的價值。

無人可 如她一般地愛
雨或晴 累了亦未離開
當世上什麼都能改 永遠不改的是愛
看這道大門仍為我打開 無私疼愛

可能大家未必知道,其實我係大學嘅 Major 係 Psychology & Counseling。記得果陣,有一個學期選修了遊戲治療,有份功課係要陪啲幾歲大嘅小朋友玩玩具,同佢地傾計,了解下佢地嘅家庭觀。係呢度只係分享一個小經驗:各位父母,可能你地都知道好多男仔都好鐘意玩超人,但唔知你地又知唔知,其實佢地會將超人投射成為你的影子,你係佢地嘅救星,希望。

不要在讓自己在孩子心目中,由超人變成了怪獸。

=-=-=-=-=-=--=-=-=-=-=
喜歡的朋友,記得訂閱我的頻道啊!
Subscribe my YouTube if you Like it!

Instagram: tamlongfung
YouTube : http://www.youtube.com/fungfungky
Website : http://www.funguitar.com.hk

Comments

comments