布甸狗和鬆馳熊的秘密 -盧冠廷 陪著你走 fingerstyle》
Words & by Long Fung Tam
Guitar Arranged by Long Fung Tam
YouTube: https://youtu.be/8_EqkN-mM2s

關於呢首歌,我諗大家都會即時諗起 Signal Wong 冧死女自彈自唱果一幕啦,今日我同大家分享一個特別少少的。

身邊有個朋友,好鐘意影相,只係佢從來都唔 selfie。無論影啲咩野,每一張相嘅中央,都係兩隻布甸狗同埋鬆馳熊嘅公仔。朋友間其實都好奇,但係佢每次都會話「貪得意,搞下笑」啫,冇咩特別。

有一日我地成班去食飯,當我朋友去左廁所嘅時候,有條友唔識個死字點寫,私下摷我朋友個袋拎果兩隻野出黎玩。大家傳來傳去,結果手一鬆,果兩隻公仔跌左落一碗咖哩入面。大家即刻 “哦” 一聲,果條友仔都仲未知衰,仲話:「哎也,呢兩隻野跌左落屎坑啊。」又係嘅,我朋友係唔識得嬲,好玩得果種人,其實可能好少事。

你估我朋友返到黎有咩反應?陪大家一齊笑?係咁易話果條友兩句?定係屈佢請食飯?

估唔到唔緊要,因為我都估唔到:我朋友,二話不說一巴星埋去果條友都度,然後執埋野自己走左。

呢單野之後,佢幾乎冇再出現係我地嘅圈子。咁都難怪嘅,果一巴之後,果條友塊面足足腫左兩日。其實反面都係正常,我當時都冇咩特別覺得可惜,但我一直好好奇:點解為左呢兩隻公仔,一個平日好玩得嘅好好小姐為突然變左另一個人?呢個問題成為我「青春時期頭十大秘密」。

之後我都仲有同佢個別 keep 住聯絡,好快又見到佢帶住果兩隻公仔去旅行,去玩,日日如是。只係佢當時反應太激烈,我連提都唔敢提。好多年後佢結婚了,播兒時片段嘅時候閃過一張相,解開左呢個十幾年嘅秘密。

呢張合照,屬於佢同埋佢從未曝光嘅家姐嘅。大概兩人只有四五歲,家姐嘅頭髮全掉了,坐喺醫院嘅病床上。當時兩人手上拎住嘅,正是布甸狗同埋鬆馳熊。

家姐,這份心意,你有收到嗎?

陪着你走 一生一世也不分
天天編出兩雙足印
過千山過千海

如果 走到這世界邊端
我倆已是無力前行
跟我一起飛去

=======
後記

其實我係冇睇開套劇嘅,只係一日間有三個學生都同我講想彈呢首歌我先知的;其實諗住彈個極度簡單一星 C 調版,只係不知不覺,又隨心而彈了。最後一個間題,會寫譜嗎?我盡力~

Comments

comments