《不要不要假設佢知道》
Words & Music by Long Fung Tam

單車,對很多人黎講,唔止係其中一種的交通工具。比起載人,單車載住更多嘅回憶。而陳奕迅嘅單車,載住你同埋爸爸嘅回憶。

六年前仲讀緊大學嗰陣,有一次為左應付《陳奕迅系列》呢個 Project ,好倉促咁彈了一遍,係 2014 年五月,我再聽一次,不過今次就想起了,童年時爸爸教我踩單車嘅經過,嗰段跌跌碰碰,都有爸爸扶著嘅日子。

借助改篇的部份,我希望由我手彈出來的單車,不只是單純的複製,箇中還能帶住回憶嘅味道。

實在太多人呢排問呢份譜,故重推。事隔三年決定出一份普及版嘅譜,照舊將份譜簡化成初學者版本,level 3 頭咋(YouTube 原版 Level 6)!一學應該好多上手。不要不要假設佢知道,放膽啲,彈出黎俾佢聽下啦!

下載連結:

http://www.funguitar.com.hk/%E9%99%B3%E5%A5%95%E8%BF%85-%E3…

PS. 見唔到間奏結尾唔使勞氣嘅,彈完個簡單版 send 黎聽下啦,我成份寄俾你。

Comments

comments